Artiklar om fluoridexperimentet på barn i Sölvesborgs lokaltidningar

Igår ringde två av Sölvesborgs tidningar, Blekinge Läns Tidning och Sydöstran, och intervjuade mig om fluoridexperimentet som utförs på barnen där, vilket har resulterat i artiklar i dagens tidningar. Se länkarna nedan. Tyvärr verkar det som att man ska vara prenumerant för att kunna läsa artiklarna.

http://www.sydostran.se/solvesborg/tonaringar-forsokskaniner-i-nytt-fluorprojekt/

http://www.blt.se/solvesborg/hogt-fluorintag-i-studie-pa-barn/

Bra att Sölvesborgs tidningar verkar engagerade i medborgarnas väl, men vad är det med alla de övriga av de drabbade orternas tidningar, Färjestaden, Alvesta och Falkenberg, varför är de så ointresserade?

stod-000

Igår fick jag texten till artikeln i Blekinge Läns Tidning skickad till mig och eftersom artiklarna inte går att läsa så klistrar jag in den här nedanför för de som vill läsa. Jag tycker att det var en bra text som hölls på en nivå som alla förstår och som tydligt var kritisk till det experimentet som pågår. Artikeln i Sydöstran har jag inte alls läst ännu.

Här är artikeln i Blekinge Läns Tidning:

“Högt fluorintag i studie på barn
Under två års tid har 70 tolvåringar i Sölvesborg druckit mjölk med tillsatt fluor varje dag.
Samtidigt granskar Läkemedelsverket fluorkonsumtionen.
SÖLVESBORG
Studien som hålls av Malmö Högskola avslutas i höst.
– Sen ska vi fortsätta att följa upp hur karies ser ut hos de här ungdomarna, berättar professor Gunnel Svensäter som är vetenskapligt ansvarig för studien.
Fluors skadeverkningar har varit livligt debatterade under de senaste åren. En studie från Harvard nyligen har visat att pojkar som dricker kranvatten med fluor femdubblade risken för att drabbas av skelettcancer.
Detta avfärdar Gunnel Svensäter.
– Det handlar om väldigt mycket högre halter av fluor. Dessutom var den Harvard-studien upplagd på ett sätt som gör att man inte kan dra de slutsatserna.
Samtidigt har Läkemedelsverket nu gått ut med att man efter larmrapporter om fluors skadeverkningar ska utreda hur mycket fluor vi egentligen får i oss.
– Vi tycker att det är positivt att Läkemedelsverket går igenom fluorexponeringen, säger professor och övertandläkare Björn Axtelius som även han är involverad i studien. Oron som folk känner ska tas på allvar och vi kommer ta till oss vad Läkemedelsverket kommer fram till.
Tobias Lindberg är en bekymrad medborgare som tidigare studerat biomedicin och är personligen intresserad av frågan. Han ifrågasätter om det är lämpligt att ge fluor att dricka till barn då de kan ta skada.
– Gränsvärdet som SBU satt upp för tolvåringar är 1,0 mg per dag, säger han. Men bara genom den fluoriderade mjölken får de i sig 75 procent av det. Sen tillkommer det man får i sig genom tandborstning, mat och annat.
Forskarna bakom studien säger som svar att de vill arbeta preventivt och förhindra att karies alls uppkommer.
– Vi testar på barn istället för vuxna för att just i den åldern börjar man utveckla karies och därför känns det som en angelägen grupp, säger Gunnel Svensäter.
Tobias Lindberg är skeptisk.
– De har inte tittat på totalmängden som barnen får i sig, hade de gjort det så hade de sett att det går över gränsvärdena, säger han.
Han är också kritisk till att man varken anpassat fluordosen efter barnens individuella vikt och inte heller kollat näringsstatus.
– Det är viktigt att veta om de har jodbrist, eftersom fluor kan förvärra de skador som orsakas av jodbrist, förklarar han. Så många som en tredjedel av alla tolvåringar har jodbrist.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *