Trots att det bara krävs en försäkran med en underskrift om att en eller båda föräldrarna är döda för att nyanlända migranter ska kunna få ut 1.500 eller 3.000 kr/mån eller i vissa fall upp till 70.000 kr i en retroaktiv betalning i form av ett så kallat efterlevandestöd så anser svenska myndigheter att det inte finns några incitament för någon att missbruka detta system.
Text: Tobias Lindberg 2016-03-31
Barn i Sverige har rätt till så kallat efterlevandestöd på 1.500 kr/mån om en förälder är död och på 3.000 kr/mån om båda är döda ända tills de fyller 20 år. Retroaktivt kan i vissa fall upp till 70.000 kr betalas ut i en klumpsumma. Ett sådant system hade helt klart kunnat fungera i ett överbyråkratiserat samhälle som Sverige, om det bara inte hade varit för invandringen.
I ett samhälle där myndigheterna vet nästan allt om alla så har det, så länge som befolkningen bestod av infödda svenskar och människor som har invandrat från länder med ett någorlunda ordnat byråkratisk system, varit i princip omöjligt att påstå att ens föräldrar är döda, om de inte också var det. När så invandringen från länder med ett allt annat än ordnat byråkratiskt system har ökat så har det plötsligt har blivit väldigt enkelt att ljuga om att ens föräldrar är döda, då det numera finns väldigt många nyanlända som myndigheterna egentligen inte vet någonting om. Ofta kan myndigheterna inte ens vara säkra på de nyanländas verkliga identitet, utan tvingas att lita på deras ord. Läs mer