Antalet gruppvåldtäkter ökar kraftigt i Sverige och redan på 90-talet hade 56 % av de som misstänktes för gruppvåldtäkt utländsk bakgrund, trots att de på den tiden bara utgjorde en femtedel av befolkningen. Idag har andelen med utländsk bakgrund sannolikt blivit ännu större bland gruppvåldtäktsmännen och andelen med utländsk bakgrund i hela befolkningen har 2015 ökat till 29,5 %.
Text: Tobias Lindberg 2016-09-10
I tidningen Forskning & Framsteg berättas det i en artikel från 2013 att antalet gruppvåldtäkterna har ökat kraftigt ända fram till 2006, då den senaste svenska undersökningen om gruppvåldtäkter gjordes. Trots att att Brottsförebyggande rådets (BRÅ) utredare Klara Hradilova-Selin försöker att förminska betydelsen av det hela genom att prata om att anmälningsbenägenheten har ökat när det gäller våldtäkter generellt och annat sådant, så framgår det ändå tydligt i artikeln att detta är en verklig ökning. Vidare framgår att av 90-talets gruppvåldtäkter så hade drygt 56 % av de misstänkta utländsk bakgrund, trots att dessa på den tiden inte utgjorde mer än ungefär en femtedel av befolkningen.
http://fof.se/artikel/dramatisk-okning-av-antalet-anmalda-gruppvaldtakter
Här kan man se att 2002 var antalet med någon form av utländsk bakgrund var 1.911.986 av en svensk befolkning på 8.940.788, vilket är samma som 21,385 %:
http://www.statistikdatabasen.scb.se/sq/17762
Under 90-talet var alltså andelen med någon form av utländsk bakgrund lägre än 2002.
En femtedel av befolkningen eller till och med en ännu mindre andel än så misstänks alltså för mer än hälften av alla gruppvåldtäkter.
Av alla gruppvåldtäkter så utgör de med två gärningsmän den absoluta majoriteten, men om man bara tittar på de gruppvåldtäkter som hade tre eller fler gärningsmän så var andelen med utländska gärningsmän ännu högre än för gruppvåldtäkter och andelen hamnar då på drygt 63 % med någon form av utländsk bakgrund. Fast kanske kan det till och med vara ännu högre eftersom det är lite oklart beskrivet i artikeln och underligt då bara ökningen av utrikes födda kommenteras.
Här kan man se att 2015 var antalet med någon form av utländsk bakgrund var 2.911.861 av en svensk befolkning på 9.851.017, vilket är samma som 29,559 %:
http://www.statistikdatabasen.scb.se/sq/17766
Värt att uppmärksamma är att Sveriges befolkning har ökat med nästan exakt en miljon mellan 2002 och 2015, men att denna ökning nästan enbart har skett för att de med någon form av utländsk bakgrund har ökat med en miljon.
Referenser
http://fof.se/artikel/dramatisk-okning-av-antalet-anmalda-gruppvaldtakter